Stenbänken

 

Äntligen. De är klara samtidigt. Han pustar och torkar svetten som rinner nerför näsan. Den tunga stenbänken ligger nu på plats invid granen. Hon planterar sista smultronplantan i den nya rabatten bredvid. Hon känner på stenen med sina nariga, jordiga sommarhänder. En stor sten vars tidigare liv som kantsten på en gata nu bytts mot att bli sittbänk i en lummig trädgård. Den är kall, en tidning blir till skyddande underlag att sitta på. De sköljer av sig i regntunnans ljumma vatten och slår sig ner.

Är den stadig? Lutar den? Sitthöjden är perfekt och hon lutar sig tillbaka mot granens skrovliga stam.  Den gamla granen vars stam är bred nog för att vara ryggstöd till två personer. De sitter tillsammans i och njuter i gemensam tystnad. Stora, yviga kvistar bildar ett luftigt tak som låter solens värme stråla in. Hon blundar, känner efter, njuter av lugnet och nickar förnöjt. Det känns bra. Högre upp i trädet sitter en liten holk och det hörs pipande från hungriga fågelungar. En flugsnappare kvittrar ilsket av oro, tycker människorna är för nära men den lugnar sig snart och fortsätter mata sina små. Trädgårdsdammens lilla vattenfall porlar, det plaskar när fiskarna hoppar efter insekter på vattenytan. Från björkdungen kommer ljudet av tvätten som fladdrar på sin lina. Humlorna surrar. Doften av mylla stiger från den nygrävda rabatten. En bris för med sig söt doft från Schersminbuskens vita blommor.

Hon öppnar sina ögon, ser sig omkring. Ser fågeln som badar i vattenfallet, ser trollsländan som flyger ner mot dammens yta för att släcka törsten och ser fjärilarna smaka på kryddväxterna bredvid växthuset. På tvättlinan dansar den blå klänningen med de urtvättade mysbyxorna och långt bort syns en traktor. Hon ser också ogräset i liljerabatten men struntar i det. Det finns gott om tid att ta tag i det senare.

Mannen har lämnat bänken. Den öppna altandörren släpper ut ljudet från kvarnen som mal bönor. Hon känner doften av nybryggt kaffe. Tänker att den här stenbänken kommer att bli en favoritplats för fika eller att bara sitta en stund. Katten kommer smygande, nyfiken på den nya sittplatsen. Han hoppar upp i hennes knä och lägger sig kurrande till rätta. Flugsnapparen blir åter upprörd.

Verkligheten smyger sig på. Motorljudet ökar, traktorn kommer närmare. Bakom dungen hörs nu dunsar, skrik och skratt. Grannbarnen leker på sin studsmatta. Katten vill också vara med och springer dit. Kaffestunden är slut. De lämnar motvilligt den nu solvarma stenen därför att bonden som kör in på närmsta åkern tycker att just idag är en bra dag att sprida gödsel.

Måste skynda ta in den ännu ej torra tvätten innan lukten sätter sig i den…

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s