Årstidernas då – nu – sedan

DÅ. Att minnas hösten.

Höstlöven gjorde piruetter på gruset, samlades i små grupper innan den stora blåsten förde dem samman. De få löv som ännu satt kvar på björkarnas grenar klamrade sig krampaktigt fast. Motvilliga att släppa taget, rädda för fallet.

Långt inne i de tynande bladnerverna fanns vetskapen att marken därnere innebar början till nytt kretslopp, de var bara inte beredda, ville leva kvar i det sista nuet.

Ett par arbetade tillsammans i sin trädgård. De räfsade bort torra, döda löv från grusplanen. Högarna bars till rabatterna, blev till täcke över öppen jord, kastades in under rosor där glupska maskar väntade på årets sista skrovmål. Markens alla småkryp startade sitt arbete att förvandla löven till livskraftig näring.

Paret förberedde för att hjälpa småfåglarna. De som inte redan lämnat och flugit mot värmen, de som stannat för att vara färgklickar i det kommande mörkret. Fågelstugan sattes på en hög käpp, högt över kattens räckvidd. Talgbollar hängdes långt inne i buskar som skyddade mot hård vind och stora rovfåglar.

Till sist ställde paret dit en lykta. En lykta för värmeljus. En lykta ämnad att ge fåglarna lite ljus och värme i den kommande kylan.

Människorna såg sig om. De hade gjort vad de kunde, nu skulle deras inneliv börja.

Mörkret blev tätare, vindarna hårdare och växterna hukade mot marken för att söka skydd.

 

NU. Det är vinter.

Jorden vilar. Nedbäddad under ett fluffigt, vitt duntäcke. Det är en sådan där dag då inte ens en inbiten vinterhatare kan hitta något att klaga på. Solens bleka strålar glittrar i andedräkten som kommer ur min mun vid varje andetag. Luften är hög och klar, det är några minusgrader och solens reflexer i snön bländar.

Snöskoveln skrapar mot gruset, nattens lilla snöfall är snart ett minne. Det har inte snöat så mycket att skottningen egentligen behövs men det är så skönt att vara ute just idag. Det gäller att ta vara på alla chanser till vardagsmotion och frisk luft.

Halva gården är skrapad och jag är klar att flytta över bilen för att ta itu med andra halvan. Den vill inte starta, tycker det är lite för kallt. Jag bråkar inte med den för att bara flytta den någon meter. Bilen får stå där och jag sopar bort snön runt om istället.

Varm och skön i kroppen av arbetet ser jag på resultatet. Det blev fint och nöjd vänder jag mig mot fågelstugan. Där ska också sopas, skottas och fyllas på. Några domherrar lyser med sina röda bröst och en talgoxe flaxar upprört när jag kommer. När jag fyllt på stugan och gått därifrån vänder jag mig och ser tillbaka. Det sitter säkert tjugo fåglar där och äter. Undrar var de kom från så snabbt?

Det börjar mörkna, kylan kryper nära nu och jag går till vedboden för att hämta ved till braskaminen. Nu går jag in, tänder en brasa och kokar mig en kopp te, men först måste motorvärmaren sättas i bilen om jag ska komma till jobbet i morgon.

 

Sedan. Drömmar om vår.

Snart knackar ljuset på. Det blir längre dagar och varmare vindar kommer att blåsa från söder.

Snön får se sig besegrad och smältvatten ska rinna i diken och från tak. Vi kommer likt barn hoppa i de pölar som bildas och sedan gräva gångar för att leda bort allt tövatten från gården.

Det ska letas i förrådet efter vingliga fällstolar. Dem ska vi tränga in i en vrå där det är vindstilla och soligt för att få njuta av vårens första utefika. När vi sitter där med kaffekopparna i knät anländer årets första sädesärla för att gäckande trippa runt oss med sin vippande stjärt.

Vårsolen kommer sedan vara lika förrädisk som vanligt och locka oss att ta av lite för mycket kläder, och vi kommer vara lättlurade den här gången också. Det kommer att bli förkylning.

Efter ytterligare en tid ska värmen stiga ännu mera och tjälen gå ur marken. Lökarna i jorden kommer att sträcka ut små tentakler som sedan ska förvandlas till gröna blad när de når markytan.

En sak är säker. Jag kommer alldeles för tidigt börja gräva i någon rabatt.

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s