Tankar från bönpallen 4. Mysiga fikaställen.

Att njuta av fikarasten.

När fikasuget slår till under våra färder letar vi efter hemmagjorda kaffeskyltar. Ska vi rasta vill vi koppla av och det är svårt på stimmiga vägkrogar eller dammiga mackar. Tänk att istället sitta i någons lummiga trädgård och njuta av hembakt bröd, nykokt kaffe och många gånger en katt som gärna vill vara i knät. Flera av dessa personer har också en liten bod med hantverk de glatt vill visa. Hemstöpta ljus, virkade eller stickade saker, honungsburkar och om ni har riktig tur finns hembakt knäckebröd. Många handelsträdgårdar har till min stora lycka börjat med ett slags minicaféer och där kan jag bli sittande. Länge! Vill ni inte handla är motorcykeln bra att skylla på. Säg bara att det finns inte plats. Grips ni ändå av köplust går det mesta att ordna eller så får ni åka dit igen, med bil.

De här ställena kan vara svåra att hitta. De ställer ofta skylten precis där vägen går in. Jag som sitter därbak ser dem mer än maken som har koll på trafiken. Yrkeschaufför som han är, sållar han bort skyltar som inte är viktiga. Många gånger har vi fått vända för att åka in på slingriga byvägar men det är alltid värt det. Nu vill jag uppmana Er andra att också gynna dessa sommarcaféer för ni ska veta att de slåss mot krångliga, konstiga regler.

Vi hamnade en gång hemma hos en äldre dam. Hon hade en vacker trädgård och möbler med tjocka, sköna dynor. Där satt vi och blev serverade kaffe med bröd som säkert var bakat samma morgon. En riktig oas! När jag sa till henne att hon borde annonsera i mc-tidningar eller SMC:s fikaguide berättade hon att det isåfall måste byggas ett extra kök för brödet hon sålde. Myndigheterna säger: Om du tar betalt för fika som tillagas i samma kök som där du lagar mat till din egen familj, då kan den som betalar bli förgiftad! Hur tänker de då? Som om inte hygienen i det egna köket var god nog. Däremot kan hon annonsera om hantverk och ”bjuda” sina besökare på kaffe. Jag är övertygad om att det är mycket sällan någon medvetet försöker förgifta sina gäster. Därför ser jag inga problem. Bara möjligheter, kanske i slutänden även ett litet sommarjobb till en tonåring som vill lära sig ta ansvar.

Jag undrar eftersom det finns mängder med hantverksskyltar. Hur många av dem har servering? Det vill vi gärna veta innan vi svänger in, det är mer troligt att vi är kaffetörstiga än att vi vill köpa något.

Kan absolut tänka mig att ha ett eget mc-fik i vår trädgård. Tycker att det vore trevligt. Jag gillar att baka småkakor. I vårt kryddland finns olika sorters mynta som är utmärkta till te. Närodlat och ekologiskt. Köper bara rättvisemärkt kaffe så visst finns möjligheten. Det som talar emot är att jag inte är så bra på mjukt kaffebröd, har inget hantverk att sälja och vill verkligen inte bråka med byråkrater. Därför blir det blir inget, vi får bjuda istället.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s