Tankar från bönpallen 7. Hur klara långa sträckor?

Vad gör man där bakpå? 

Det är tur att jag inte kör själv för om jag fick bestämma helt kom vi aldrig till vårt resmål i rimlig tid. Maken vill snabbt och enkelt ta sig från punkt A till punkt B, han är ju van att köra långt och länge. Jag däremot, som har boken ”Trädgårdsriket” överst i packboxen kan tänka mig att ha många stopp på färden. Att stanna hos en trädgårdsfrände eller vid en annan blommande oas för att sedan åka en bit igen för att titta på historiska lämningar eller vackra vyer. Den sträckan han åker på en dag skulle ta mig en vecka! Vore det inte för honom kom vi aldrig utanför länsgränsen innan semestern är slut.

Jag har små knep för att klara långa åkpass. Jag är så illa tvungen att hitta på något för när vi åker på raka, tråkiga vägar somnar jag. Det måste vara det entoniga suset i hjälmen. Då är det bra att, som en annan spätta så vackert sa det, ha sin härliga knutte på bekvämt kramavstånd.

Först och främst har jag lärt mig att aldrig titta längst upp på avståndstavlorna. Bara att se hur många kilometer det är till den stad som står överst gör att rumpan ömmar och benen domnar. Den närmsta, nedersta orten känns mer hanterbart. Då går det att relatera till hur lång tid det tar att ta sig till jobbet eller någon annan sträcka man ofta åker. Med dessa etapper rinner milen iväg och vi kommer oftast längre än jag trott innan törst och hunger slår till.

Ett annat sätt att fördriva tiden är att läsa på små ortskyltar och fantisera om varför byarna heter som de gör. En ort som låter spännande är Solmyra. Jag ser för mig en myra som ligger på rygg och solar sin mage. Det finns så många ortnamn som väcker nyfikenhet. Jag skulle kunna räkna upp massor men några exempel är: Magra, Döviken, Sidensjö och Bertilsbo. Vem var Bertil.. får jag som är lite smårund bo i Magra.. finns det fisk i Döviken.….?

Är det någon som tänker forska om det här, hör av er, jag vill vara med! Vi skriver en bok om det. Spättan tolkar Sverige eller något liknande kan den heta.

Ibland blir det lite tokigt. Vi har många gånger passerat skylten Vigelshus och jag har undrat vad det är för skillnad på en kyrka och ett vigselhus tills jag en dag fick bokstäverna i rätt ordning. Tänk hur det kan bli. Men det kanske är så det är med många ortsnamn. Någon har hört fel, läst fel eller bara hittat på och så fick den byn heta något annat än det var tänkt från början. Hur som helst så är det spännande att sitta där i sin lilla hjälmbubbla och fantisera, speciellt på små byvägar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s