Tankar från bönpallen 9. Konstig fundering.

Religiösa grubblerier.

Det finns många konstiga tankar som kan dyka upp i ens huvud när man sitter där på bönpallen. Vissa vägar, de s.k. transportsträckorna, erbjuder inget annat än skog och skog och skog och åter skog att titta på. De är ofta breda, raka och väldigt långtråkiga. Så till den milda grad att hjärnan, säkert för att överleva, ploppar upp funderingar jag aldrig någonsin reflekterat över tidigare.

En dag i somras, mitt ute i skogen på vägen mellan Borlänge och Ludvika, kom Adam och Eva in i mitt tankesystem. Vi hade inte passerat någon kyrka som triggat igång det hela. De bara dök upp från ingenstans, fanns kanske någon andlig gran där. Nu är ju inte jag speciellt troende och inte så insatt i det hela men funderingen baserade sig på vad jag minns från skolans lektioner om religion.

Nåväl. Så här tänkte jag.

Adam och Eva var ju först. De fick två söner, Kain och Abel. Sen går den ena och slår ihjäl den andra (oklart varför) och jag minns inte vem som dödade vem. Den som levde gick i alla fall ut i världen och skaffade sig en hustru, och nu kommer den första stora frågan. VEM VAR DET? Vart kom hon ifrån, hade Gud skapat en grupp människor till? Eller förenades Gud och Darwin där?

Någonstans har jag hört att Adam och Eva hade fler barn så det kan ju vara en syster men är inte det fel? Inavel är nog inget ens kristendomen tillåter. I och för sig är det väl inte så konstigt att mänskligheten är som den är om vi alla har rötterna i ett syskonförhållande. Kan vara taskiga gener redan från början. En mördare och en okänd kvinnlig varelse.

Där kom jag inte längre på det spåret utan gick tillbaka till Adam och Eva. Efter att de ätit äpplet och slängts ut från Paradiset, när de fått sina straff, bl. a. att föda med smärta, kom nästa stora fråga. Har alla religioner samma grund? Om man tänker på Islam, där fanns Mohammed, vad hade han gjort? Muslimska kvinnor har också ont när de föder barn. Och de buddistiska, och de katolska, och de judiska, ja alla världens kvinnor faktiskt vilken religion de än tillber, även ateisterna. Jag får inte till det för beror det på äpplet så innebär det ju att alla egentligen har samma Gud/Mohammed/Jehova/Buddha/Shiva… etc. och då förstår jag absolut inte varför vissa krigar om vems andlige ledare som är bäst.

Det är mycket av tjusningen att sitta där bakpå, man vet sällan vilka problem hjärnan tycker ska komma i fokus och som ni förstår måste det till en riktigt lång och tråkig väg för att lösa det här. Jag gav upp och var glad att vi kommit ur skogen för då kunde jag börja kika in i folks vackra trädgårdar istället.

Annonser